Spirulina to alga która ma kształt spirali i jest malutką bardzo niezwykłą rośliną. Obecnie nie ma żadnego owocu, czy też ziarna, które miałoby w sobie tak wielką ilość substancji od odżywczych. Spirulina to inaczej kwas gamma linolenowy który to ma bardzo ważny udział w biosyntezie substancji. Ta z kolei obniża ciśnienie krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych.  Kwas ten także działa przeciwzapalnie, oraz wzmacnia aktywność układu immunologicznego.

Zielone mięso

Spirulina bardzo często nazywana bywa zielonym mięsem, albowiem ma w swoim składzie ogromne pokłady wysokowartościowego białka. Dodatkowo zawiera także osiemnaście aminokwasów, dzięki czemu stanowi najwyższą koncentrację i jest znakomitym materiałem budulcowym mięśni. To jednak nie wszystko ponieważ wyrównuje poziom cukru we krwi oraz przyśpiesza rekonwalescencję organizmu. w swoim składzie zawiera również żelazo, potas, magnez oraz witaminy. Dzięki swemu działaniu normalizuje przemianę jodu w organizmie dzięki czemu tarczyca funkcjonuje prawidłowo.

Lepsza odporność organizmu

Spirulina doskonale działa na układ immunologiczny, wspiera serce, a także redukuje poziom złego cholesterolu. Substancja ta dodaje również sił witalnych, poprawia kondycję a także gromadzi energię słoneczną, a następnie daje ją nam gotową do wykorzystania.

Nie tylko z apteki

Tabletki zawierające spirulinę możemy kupić w każdej aptece bez recepty. Jednakże swój wybór warto skonsultować z lekarzem. Dostać możemy ją również pod postacią alg, które smakują podobnie jak szpinak, może tylko mają lekko orzechowy posmak. Można szukać jej więc przede wszystkim w sklepach ekologicznych, a także w sklepach ze zdrową żywnością. Spirulinę można wszechstronnie wykorzystywać a przede wszystkim dodawać ją do zmiksowanych napojów, chleba oraz wielu innych potrwa. Zapewnia nam nie tylko ogromną ilość witamin, niezwykły efekt kolorystyczny, ale także ma znakomite walory smakowe, dzięki czemu nasze codzienne dania smakują zupełnie inaczej.