Dbanie o zdrowie kojarzy się zwykle z dbaniem o właściwą dietę. „Właściwa dieta” to jednak pojęcie bardzo szerokie i najczęściej kojarzące się z doborem odpowiednich produktów jak warzywa, owoce, czerwone mięso, ziarna i orzechy… Okazuje się, że warto dodatkowo zwrócić uwagę na produkty takie jak olej rzepakowy, który może być wartościowym składnikiem zdrowej i smacznej diety mogącej przedłużyć ludzkie życie i poprawić stan zdrowia.
Polski olej rzepakowy…
Polska jest liczącym się w Unii Europejskiej producentem rzepaku i oleju rzepakowego. W obydwu tych kategoriach zajmuje trzecie miejsce (rzepak – 2295 ton, olej rzepakowy – 1090 ton), zatem można rzec, iż jest to dobry trend nie tylko dla polskiego rolnictwa, ale też dla zdrowia Polaków. Jak jednak olej rzepakowy może wpływać na nasze zdrowie?
Co warto wiedzieć o oleju rzepakowym?
To, że oleje rzepakowe mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie, zostało już powiedziane. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że zawierają one 10 razy więcej kwasów omega-3 niż np. oliwa z oliwek (dodatkowo w odpowiednich proporcjach). A czy to właśnie oliwa z oliwek nie jest czasem promowana jako najzdrowsze źródło tych kwasów?
Co więcej oleje rzepakowe mają większą wytrzymałość na wysokie temperatury. W przeciwieństwie do oleju słonecznikowego, rzepakowy nie jest podatny na zmiany termiczne, dlatego z większą pewnością o własne zdrowie można przygotowywać potrawy smażone nawet w głębokim tłuszczu. To, że oleje rzepakowe lepiej nadają się do smażenia, wcale nie musi oznaczać, iż zepsują np. sałatkę czy jakikolwiek inny dressing. Wręcz przeciwnie! Mają neutralny zapach i smak, ale jako tłuszcze z nasyconymi kwasami omega-3 są doskonałym nośnikiem i wzmacniaczem smaku.
Źródło witamin E, A i K
To, że oleje rzepakowe długo zachowują świeżość może być faktem powszechnie znanym, jednak warto się przy tym zastanowić, dlaczego tak się dzieje! Okazuje się, że „rzepakowy” zawiera zwykle przeciwutleniacze, które mają korzystny wpływ na procesy zachodzące przy replikacji komórek ludzkich. Innymi słowy im mniejsza degradacja DNA, białek i lipidów, tym wolniej zachodzą w ludzkim ciele procesy starzenia się.
Szacuje się, że jedna łyżka oleju rzepakowego to 50% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę E będącej doskonałym, naturalnym antyoksydantem. Co więcej, witamina ta chroni przed utlenianiem też kwasy omega-3, które są dzięki niej dłużej aktywne metaboliczne.
Witamina A (beta-karoten) z kolei pozytywnie wpływa na wzrok. Do tego ma właściwości przeciwnowotworowe i wspomaga regenerację tkanki nabłonkowej np. w płucach. Pozytywnie wpływa też na skórę i uważana jest za naturalny wzmacniacz układu odpornościowego człowieka.
Witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Odpowiada m.in. za krzepliwość krwi, ale bierze też czynny udział w procesach związanych z gospodarką wapniową. Wapń – jak wiemy – jest głównym budulcem ludzkich kości.
Olej rzepakowy poza gotowaniem
Oleje rzepakowe często wykorzystywane są do wytwarzania produktów farmaceutycznych, jednak posiadając taki olej w domu, można samemu stworzyć kilka preparatów pozytywnie regenerujących ciało. Znane są bowiem sposoby na stworzenie maseczki na bazie oleju rzepakowego, miodu i cytryny. W domowym zaciszu można również wytworzyć świetną maskę odżywczą na włosy, dłonie lub całe ciało.
Jak widać oleje rzepakowe to same zalety. Od kuchni, aż po preparaty zdrowotne. Dziwi więc fakt, iż nie jest to jeszcze wiedza bardziej powszechna. Aby zmienić ten stan rzeczy, powstał projekt współfinansowany przez Unię Europejską, którego szczegóły znaleźć można w dedykowanym serwisie olejrzepakowy.com. Na stronach projektu zapoznać się można z informacjami przedstawionymi w zwięzły i przystępny sposób, do czego bardzo mocno zachęcamy.