Pachnotka zwyczajna, wygląda bardzo pospolicie, nieokazale. Cechuje się grubymi, zielonymi liśćmi i drobnymi kwiatami. Tymczasem, ta z pozoru nieciekawa roślina, posiada właściwości lecznicze są nie do przecenienia. To roślina o najlepszych właściwościach przeciwalergicznych, która łagodzi sezonowy katar, uczulenie na sierść, roztocza.

Naturalne środowisko pachnotki

Pachnotka zwyczajna występuje przede wszystkim w Azji, gdzie już od wieków jest wykorzystywana w medycynie ludowej. Obecnie w celach medycznych hoduje się ją w niemalże wszystkich zakątkach świata. Jeśli chodzi o właściwości lecznicze zioła, ma je zarówno ekstrakt z liści, jak i olej z jej nasion. To właśnie one w swoim składzie zawierają wiele cennych substancji. Mają działanie przeciwwirusowe, przeciwalergiczne, a także antybakteryjne.

Co zawiera w swoim składzie pachnotka?

Najważniejszym składnikiem pachnotki zwyczajnej są flawonoidy. Mają one działanie przeciwzapalnie, a także są też znanymi antyoksydantami. Dzięki swemu działaniu neutralizują wolne rodniki, które to odpowiedzialne są na przykład za szybsze starzenie się organizmu. Dodatkowo znajdują się tutaj także bardzo licznie antocyjany, które sprawiają, że nasz układ krążenia działa poprawnie. Z kolei kwas linolenowy ma świetne działanie antybakteryjne i przeciwutleniające. Pachnotka zawiera również luteolinę, która posiada właściwości przeciwzapalne, a także oddziałuje korzystnie na układ nerwowy. Nie można zapominać także o działalności katechiny, jaka to spowalnia procesy starzenia i wzmacnia odporność.

Najważniejszymi właściwościami pachnotki jest to, że zawiera w swoim składzie substancje przeciwhistaminowe. To właśnie one zmniejszają objawy alergiczne i świetnie wspierają nasz organizm do walki w stanie chorobowym. Dziś na rynku możemy kupić kilka preparatów, które to stworzone są na bazie pachnotki zwyczajnej. Wszystkie z nich wspomagają układ immunologiczny. Skuteczne są więc w czasie:

  • przewlekłego siennego kataru,
  • alergii na pyłki,
  • alergii na kurz,
  • sierść zwierząt,
  • detergenty
  • składniki zawarte w kosmetykach
  • łzawienia

Pachnotka w trosce o skórę i włosy

Pachnotka zwyczajna to roślina, z której wytwarza się olej. Ma on swoje zastosowanie nie tylko w lecznictwie, ale również w kosmetyce. Można stosować go do każdego rodzaju skóry, działa przeciwtrądzikowo, przeciwbakteryjnie i odkaża skórę. Zapobiega również zwiększeniu produkcji gruczołów łojowych. Skóra staje się gładka i jędrna, elastyczna i nawilżona. Stosując olej z pachnotki na włosy staną się one mocniejsze, gładsze i przestaną się rozdwajać.