Flawonoidy, można określić jako bioaktywne związki, które w największych ilościach występują w warzywach i owocach. To właśnie te związki nadają roślinom barwę, a dodatkowo sprawiają, że pełnią wiele istotnych funkcji dla całego naszego organizmu. Flawonoidy pełnią bardzo ważną rolę, albowiem ich działanie jest antyutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, oraz detoksykujące. W naszej diecie powinny więc występować w jak największych ilościach.

Czym są flawonoidy?

Flawonoidy są naturalnymi związkami roślinnymi, które to mają działanie antyoksydacyjne. Spotyka się je w owocach, warzywach i ziołach. Występują we wszystkich częściach rośliny, zarówno w liściach, kwiatach, owocach jak i nasionach roślin. Określić je można jako barwniki, dlatego też rośliny mają tak wiele różnych kolorów. Dodatkowo chronią one roślinę przed nadmiarem promieniowania UV, atakami szkodników, grzybów i pleśni, a także regulują jej wzrost. Działanie flawonoidów zostało potwierdzone badaniami naukowymi.

Najważniejsze właściwości flawonoidów

Flawonoidy cechują się bardzo szerokim zdrowotnym działaniem, dla organizmu człowieka. Jest to działanie”

• przeciwzapalne

• przeciwnowotworowe

• przeciwmiażdżycowe

• antyagregacyjne

• antyarytmiczne

• hipotensyjne

• rozkurczowe

• moczopędne

• detoksykujące

• przeciwbakteryjne

• przeciwwirusowe

• przeciwalergiczne

Gdzie występują flawonoidy?

W największej mierze flawonoidy występują w świecie roślin. Znajdują się w każdym warzywie i owocu. Tym samym produkty te powinny stanowić dla nas bardzo ważną część codziennej diety. Warto również zaznaczyć, że flawonoidy znajdują się także w żywności, która nie została poddana obróbce termicznej.

W naszej Polskiej diecie głównymi źródłami flawonoidów są:

warzywa takie jak cebula, pomidory, papryka, brokuły

• owoce czyli cytrusy, jabłka, jagody, czarne porzeczki, winogrona

kawa

• kakao

Herbata

• czerwone wino

• przyprawy

• nasiona roślin strączkowych

• niektóre zboża

W jaki sposób działają flawonoidy?

Flawonoidy przedostają się z przewodu pokarmowego do krwi w postaci niezmienionej oraz metabolizowane są w wątrobie i jelitach. Cechują się silną aktywnością przeciwutleniającą, dlatego wychwytują wolne rodniki i eliminują je z organizmu. Dodatkowo ograniczają reaktywną formę tlenu w komórkach i hamują działanie powstawania negatywnych enzymów. Flawonoidy zwiększają również stabilność błon komórkowych. Obecnie uznane są za silne substancje w profilaktyce antynowotworowej.

Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Omedika.pl. Polecamy również wpis na temat pływania i zdrowia.