Cukrzyca pojawia się w wyniku zaburzenia produkcji insuliny. Kolejna przyczyna wywołująca tę chorobę to insulinooporność, czyli niewielka wrażliwość organizmu na insulinę. Cukrzyca może też być spowodowana niszczeniem komórek trzustki w procesach o podłożu autoagresywnym (autoimmunologicznym).

Insulinooporność jako przyczyna cukrzycy typu 2.

Dwie najważniejsze przyczyny cukrzycy typu 2. to:

  • zaburzone wydzielanie insuliny przez trzustkę
  • oraz insulinooporność, czyli zmniejszona wrażliwość komórek organizmu na hormon insulinę.

Obie wpływają na pojawienie się podwyższonego poziomu cukru we krwi – hiperglikemię. Za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi odpowiada bowiem insulina. Ten hormon jest wytwarzany w odpowiedzi na przyjmowany do krwioobiegu cukier. Ilość tych substancji zmniejsza się proporcjonalnie. W przypadku, gdy organizm nie reaguje na wydzielaną insulinę w prawidłowy sposób (obniżeniem poziomu glukozy), jej ilość w krwioobiegu zwiększa się. Ta zależność wywołująca przecukrzenie może powodować, oprócz cukrzycy, groźne powikłania, m.in. choroby układu krążenia, pogorszenie wzroku oraz zaburzenia pracy nerek.

Autoimmunologiczna cukrzyca typu 1. – przyczyny

Cukrzyca typu 1. to schorzenie autoimmunologiczne. Powstaje na skutek zniszczenia komórek beta znajdujących się w trzustce. To one odpowiadają za produkcję insuliny w organizmie. Mechanizm ich destrukcji powstaje na skutek działania antygenów. To cząsteczki, które występują naturalnie w ludzkim ciele. Problem pojawia się, gdy dostaną się do nich inne antygeny, np. wraz z bakteriami. Wtedy komórki z zewnątrz są atakowane. Natomiast choroby autoimmunologiczne obejmują proces zniszczenia nie tylko obcych, ale też własnych antygenów .

Kto może zachorować na cukrzycę typu 1.?

Cukrzyca typu 1. pojawia się głównie u osób poniżej 30. roku życia, także u dzieci. Na cukrzycę typu 1. najczęściej zapadają młodzi ludzie między 10. i 12. oraz 16. i 19. rż. Charakterystyczne jest pojawienie się choroby u osób, w których rodzinach już występowała. Wystąpienie cukrzycy typu 1. jest związane z predyspozycjami do zapadania na choroby autoimmunologiczne, ale warunkowane przez przyczyny środowiskowe: wirusy oraz białko mleka. Drobnoustroje powodujące różyczkę, świnkę i cytomegalię zmieniają antygeny, które organizm rozpoznaje jako ciała obce. Z tego powodu komórki własnego organizmu są niszczone. Z kolei białka będące składnikami krowiego mleka przypominają antygeny znajdujące się na komórkach beta trzustki. Organizm próbując pozbyć się cząsteczek mleka, może zaatakować także składowe organu produkującego insulinę. Zarówno więc pojawienie się wirusów świnki, cytomegalii bądź różyczki, jak i wczesne włączenie do diety dziecka mleka krowiego (zamiast mleka matki), może zwiększyć zapadalność na cukrzycę typu 1.