Pokrzywa nie jest tylko chwastem, lecz zawiera bardzo dużo różnorodnych składników, dzięki którym posiada  ogromne właściwości lecznicze i wartości odżywcze. To właśnie w niej znajdziemy ogromną ilość cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych.

Pokrzywa w medycynie naturalnej

Pokrzywa od wieków jest lekiem wykorzystywanym w medycynie naturalnej. Niegdyś sporządzano z niej np. zupę. Dziś już nie, jednakże wciąż zaleca się jej picie przy wiosennym zmęczeniu a także w czasie długotrwałego stresu.

Pokrzywa to roślina pełna związków które to są niezbędne aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Osoby które zajmują się leczeniem z wykorzystaniem medycyny naturalnej uważają ją nie tylko za znakomity lek, lecz nawet antybiotyk, który pomoże rozwiązać ogromną ilość chorób.

Jakie właściwości lecznicze ma pokrzywa?

Pokrzywa jest niezastąpiona kiedy chcemy wyleczyć kamicę nerkową a także inne schorzenia układu moczowego. Dodatkowo pokrzywa pomaga nam pozbyć się złogów kwasu moczowego, które są niczym innym jak toksycznymi substancjami. Pokrzywa pomocna jest także w leczeniu dny moczowej, oraz przeciwdziała zatrzymywaniu się wody w organizmie.

Jeśli regularnie pijemy pokrzywę wówczas ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Z kolei związki, które zawiera oczyszczają cały układ trawienny, poprawiają pracę wątroby, żołądka i trzustki. Picie pokrzywy może powstrzymać również rozrost komórek nowotworowych.

Najważniejsze składniki pokrzywy

Pokrzywa zawiera szereg cennych mikro i makroelementów, wśród których warto wspomnieć:

  • magnez,
  • fosfor,
  • wapń,
  • siarkę,
  • żelazo,
  • potas,
  • jod,
  • krzem sód
  • witaminę A
  • witaminę K
  • witaminę B2
  • witaminę C

Dodatkowo w jej składzie znajdziemy również związki aminowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil oraz flawonoidy.

Te wszystkie związki obecne w pokrzywie sprawiają, że jest ona bardzo zdrowa dla całego naszego organizmu. Poprawia jego funkcjonowanie oraz zapobiega wielu chorobom.