Limonka zwana również limetką, to owoc, który wyróżnia się ogromną ilością wartości odżywczych i leczniczych. Limonka to kuzynka cytryny, jednakże jest jeszcze bardziej kwaśna i zdrowa. Okazuje się, że woda z limonką lepiej i skuteczniej odchudza, niż woda z cytryną. To jednak nie jedyna właściwość limonki.

Kilka słów o limonce

Limonka od wieków doceniana jest w Azji. Do Europy w tym do Polski trafiła w połowie X wieku i od tej pory również cieszy się ogromną popularnością. Dziś limonka uprawiana jest w strefie tropikalnej, przede wszystkim w Brazylii, Meksyku i Egipcie.

Dlaczego warto jeść limonkę?

Limonka to niezwykle cenny dla naszego organizmu owoc, ponieważ zawiera bioflawonoidy, a te z kolei mają właściwości antyoksydacyjne. Bioflawonoidy niszczą wolne rodniki tlenowe, które są odpowiedzialne za powstanie wielu chorób, w tym nowotworów. Dodatkowo chronią nas przed występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego.

 

Limonka doskonale wpływa na pracę wątroby, a także wspomaga pracę układu pokarmowego. Sok rozrzedza żółć, a także ułatwia jej przepływ. Praca wątroby staje się lepsza, a dodatkowo ma właściwości odchudzające.

Limonka to również ogromna ilość witamin i minerałów. Między innymi zawiera:

  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez
  • Fosfor
  • Potas
  • Sód
  • Cynk
  • Witamina C
  • Ryboflawina
  • Niacyna
  • Witamina A
  • Witamina E

Limonka odkwasza organizm i wzmacnia odporność

Limonka to owoc, który ma doskonałe właściwości alkalizujące. Dzięki temu organizmowi zostaje nadana równowaga kwasowo-zasadowa. Zaleca się więc jej spożycie w przypadku stosowania diety odkwaszającej. Zakwaszenie organizmu niesie ze sobą osteoporozę, migrenę, dlatego warto go odkwasić. Limonka to również znakomity owoce, aby podnieść odporność organizmu. Dzieje się tak dlatego, że zawiera dużą ilość witaminy C a ta z kolei dba aby nasz układ odpornościowy pracował należycie i walczył z wirusami i bakteriami, które atakują nas z zewnątrz.