Mało kto docenia warzywo, jakim jest kalafior. Niekiedy określamy go jako warzywo mdłe, o wątpliwym smaku, jednak to mylne pojęcie. Wystarczy go po prostu dobrze przyrządzić. Poza tym mówiąc o kalafiorze, musimy wskazać na to, że mamy tutaj do czynienia z warzywem bogatym w różnego rodzaju witaminy. Co więcej, kalafior to warzywo, które jest wręcz bombą witaminową i tym samym wpływa pozytywnie na bardzo wiele aspektów związanych z naszym zdrowiem.

Nieco na temat kalafiora

Kalafior pochodzi z Cypru, a do naszego kraju zawitał dzięki Królowej Bonie Sforzy kilka wieków temu. Warzywo to jest bogatym źródłem takich witamin jak:

  • A,
  • C,
  • K,
  • B1,
  • B2,
  • B5
  • B6

Poza tym musimy również wskazać na bogactwo różnych pierwiastków i minerałów.

Dzięki spożywaniu kalafiora dostarczamy do naszego organizmu dosyć sporej dawki takich minerałów jak:

  • sód,
  • potas,
  • żelazo,
  • mangan,
  • magnez,
  • wapń,
  • fluor,
  • jod,
  • miedź,
  • chlor,
  • fosfor
  • cynk
  • karoten

 To nie wszystko, o czym powinniśmy wiedzieć i na co zwrócić naszą uwagę. Jak najbardziej musimy bowiem wskazać na takie elementy jak kwas pantenowy, kwas foliowy oraz kwas nikotynowy. To wszystko sprawia, że dla dbających o swoje zdrowie osób kalafior powinien stanowić bardzo ważny składnik codziennej diety. Mówiąc o jego konkretnym wpływie na ludzki organizm, będziemy wskazywali na takie aspekty jak poprawa pracy nerek, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wspieranie regeneracji zwichniętych i zapalonych stawów, obniżenie bolesności miesiączek, a poza tym również możemy mówić o wspieraniu zwalczania raka prostaty, wspieraniu zwalczania raka pęcherza, wspomaganie wypłukiwania toksyn z organizmu oraz korzystny wpływ na układ trawienny.

Niedrogi i wartościowy

Kalafior jest warzywem ogólnie dostępnym w naszych sklepach, a poza tym również nie jest on drogi. Tym samym jego włączenie w codzienną dietę jest jak najbardziej wskazane i nie wymaga od nas zbyt dużych wysiłków, zbyt dużych wydatków. Można więc śmiało powiedzieć, że mamy tutaj do czynienia z samymi pozytywnymi aspektami spożywania kalafiora.