Yerba Mate to napój przyrządzany z Ostrokrzewu paragwajskiego, wiecznie zielonego drzewa, które osiąga nawet 15 metrów wysokości. Popularnością Yerba Mate cieszy się na całym świecie, albowiem ma niezwykłe właściwości wzmacniające, oczyszczające a także pobudzające.

Herbata inna niż zwykle

Yerba Mate to nie napój, jaki znany jest nam każdego dnia, albowiem do naczynka sypie się ¾ objętości suszu a dodatkowo napój pije się przez rurkę zakończoną sitkiem. Każdą porcję można również zalewać, co najmniej pięć razy, nie obawiając się, że utraci ona swoje właściwości smakowe. Jeśli pijesz Yerba Mate po raz pierwszy na pewno nie będzie przypominać Ci naszych tradycyjnych, polskich napoi.

Właściwości zdrowotne Yerba Mate

Yerba Mate, którą można nabyć w Argentyna Limited stanowi znakomitą alternatywę dla kawy. Pobudza, ale jednocześnie ma wiele właściwości zdrowotnych. Na własnej skórze można odczuć, iż:

  • Likwiduje zmęczenie
  • Reguluje ciśnienie krwi
  • Oczyszcza organizm
  • Zwiększa odporność
  • Poprawia przemianę materii
  • Polepsza samopoczucie
  • Nie wypłukuje z organizmu magnezu
  • Nie powoduje osadu na zębach
  • Pobudza a jednocześnie nie podrażnia żołądka

W jaki sposób wybrać naczynia do Yerba Mate?

Parząc Yerba Mate i ciesząc się jej wyjątkowym smakiem powinniśmy wybrać do tego celu odpowiednie naczynia. Możemy wybrać te z drewna, jeżeli lubimy terere, czyli Yerba Mate na zimno. Jednakże wybór jest wielki, albowiem wyróżniamy szereg naczyń, które zastosować możemy do parzenia Yerba Mate.

Naczynia z drewna

  • Palo Santo naczynie, które to nie tylko jest trwałe, ale również ma właściwości aromatyczne i zapachowe. Używając je pamiętać należy, że nie lubi nagłych zmian wilgotności, dlatego suszyć należy go powoli. Zaletą naczynia jest to, że nie pleśnieje oraz nie pochłania żadnych zapachów.
  • Algarrobo jest niezwykle wytrzymałym na pękanie naczyniem, dlatego cieszy się ogromną popularnością.

Naczynia z tykwy

Naczynia do Yerba Mate mogą być wykonane nie tylko z drewna, ale również z tykwy. Mają większe rozmiary aniżeli drewniane, a dodatkowo posiadają zabezpieczający metalowy pierścień. Warto mieć na uwadze, że wybierając ten rodzaj naczyń liczyć się musimy ze zmianą smaku oraz aromatu napoju. Wybrać wśród nich można:

  • Calabaza uchodzącego za tanie, lecz wymagające uwagi naczynie, albowiem podatne jest na pleśń.
  • Porongo bardziej wytrzymałe, odporne na pleść. Aby je używać zaopatrzyć się powinniśmy również w metalowy stelaż lub podstawkę ze skóry.

Naczynia ceramiczne bądź metalowe

Naczynia te cieszą się wielką popularnością, albowiem są trwałe, wytrzymałe oraz stosunkowo tanie. Nie wypływają one na smak yerby i nie wymagają żadnych specjalistycznych zabiegów pielęgnacyjnych.