Oczywiście jednym z głównych produktów, który niszczy naszą wątrobę jest alkohol. Jednakże to nie wszystko i nawet jeśli nie pijesz możesz czasem odczuwać kłucie w prawej części podbrzusza. Jeśli nasza wątroba nie pracuje prawidłowo, wówczas toksyny mogą dostawać się do krwi a co za tym idzie może dojść nawet do zatrucia organizmu. Jakie produkty w największym stopniu szkodzą naszej wątrobie?

Cukier

Cukier szkodzi i to nie tylko niszczy nasze zęby, ale również negatywnie działa na wątrobę. Wątroba ma za zadanie przekształcać składniki odżywcze w tłuszcze. Aby ten proces był możliwy wątroba potrzebuje fruktozy. Z kolei syrop glukozowy i rafinowany cukier sprawiają, że komórki tłuszczowe się gromadzą a tym samym zaczynają obciążać wątrobę.

Glutaminian sodu

MSG to inna nazwa glutaminianu sodu. Często dodawany jest do potraw w proszku i napojów ponieważ poprawia ich smak. Niekiedy występuje również pod nazwami: białko roślinne, ekstrakt drożdżowy bądź ekstrakt sojowy. Jak udowodniono składnik ten działa toksycznie na wątrobę i zaburza jej pracę. Okazuje się, że może dojść do otłuszczenia wątroby, a w konsekwencji nawet do raka narządu.

Suplementy

Niekiedy szkodliwie na naszą wątrobę działają także nadmiernie spożywane i nieprzemyślane suplementy diety. Nie dają nam one gwarancji bezpiecznego przyjmowania, a wiele z nich zawiera składnik jakim jest kava kava, znany w Polsce także jako pieprz metystynowy. Z jednej strony odpowiada on za łagodzenie dolegliwości miesiączkowych i tych związanych z menopauzą, lecz z drugiej prowadzi do osłabienia wątroby a nawet do jej niewydolności. Zanim sięgniemy po dany suplement diety lepiej zapoznać się z opinią lekarza.

Napoje bezalkoholowe

Nie tylko alkohol rujnuje naszą wątrobę. Czynią to również napoje bezalkoholowe, a zwłaszcza te gazowane. Powodują one stłuszczenie wątroby nazywane jako NAFLD. Statystyki donoszą że aż 80% osób które borykają się z problemami wątroby codziennie lub prawie codziennie spożywa napoje gazowane bezalkoholowe.