Operacja bariatryczna to inaczej rzecz ujmując operacja zmniejszenia żołądka. Jest to pewnego rodzaju ostateczność. Otyłość jest chorobą, która może prowadzić do bezpośredniego zagrożenia życia danej osoby. Tym samym podjęcie owego ostatecznego kroku jest czasem czymś koniecznym. Jednakże sama operacja nie jest jeszcze ostatnim etapem wymaganego leczenia. Czymś nieodzownym w tym momencie jest bowiem podjęcie odpowiedniej diety.
Dieta po operacji
Bez niej nie jest bowiem możliwe zachowanie uzyskanych efektów przeprowadzonej operacji bariatrycznej. Przez dwie doby od momentu przeprowadzenia operacji pacjent otrzymuje wyłącznie kroplówki, a poza tym również może sobie pozwolić na niewielkie ilości niegazowanej wody mineralnej lub też słabej herbaty. W okresie do dwóch tygodni po przeprowadzeniu operacji bariatrycznej mamy do czynienia z procesem gojenia się ran w żołądku oraz w jelitach. Tym samym czymś właściwym jest wprowadzanie napojów odżywczych. W tym czasie można pacjentowi podawać buliony, klarowne wywary, jogurty pitne, zmiksowane zupy, niesłodzone soki owocowe, soki warzywne czy też odtłuszczone mleko roślinne oraz krowie. Do czterech tygodni po operacji do diety pacjenta można wprowadzać także inne elementy jak chociażby puree ziemniaczane, chude mięso mielone, jogurty, ryby, jaja, twaróg oraz miękkie warzywa i owoce pozbawione skórki. Dopiero po szóstym tygodniu po operacji można przechodzić do normalnego odżywiania, które jednak musi nosić znamiona normalności i nie można się na nowo objadać.