W naturze tkwi siła ludzkiego zdrowia, ludzkiej witalności. Zioła można stosować przyrządzając je na wiele różnych sposobów. Na pewno można je przyrządzać w taki sam sposób jak warzywa, na pewno również można stosować różnego rodzaju napary, herbatki oraz można stosować je jako przyprawy. Rośliny znane nam z natury mają wiele zdrowotnych właściwości, a poza korzystnym wpływem na różne aspekty zdrowia można także wskazać na to, że zasadniczo są one niskokaloryczne, posiadają w sobie wiele cennych soli mineralnych, olejków eterycznych, błonnika oraz różnych mikroelementów.

Leki z lasu i łąk

Co konkretnie można zaliczyć do grona leczniczych roślin jadalnych, które jednocześnie też możemy samodzielnie zbierać? Na pewno jednym z bardziej popularnych jest mniszek lekarski powszechnie obecny na łąkach, przy lasach. Jest on łatwo rozpoznawalny, poprawia funkcje trawienne, poprawia funkcjonowanie ludzkiej wątroby, przyspiesza produkcję moczu jak również działa przeciw stresowi. Poza mniszkiem lekarskim warto zwrócić uwagę również na inne rośliny rosnące dziko, które można z powodzeniem zbierać i wykorzystywać. Mowa jest chociażby o nasturcji, o pokrzywie, o bratku polnym, szczawiku zajęczym, podbiale pospolitym, stokrotce, bluszczyku kurdybanku, lebiodzie czy też o nagietku. Tychże roślin jest bardzo wiele, a tym samym można się posiłkować tym, co jest najlepsze w naturze. Dzikie rośliny jadalne to bogactwo różnego rodzaju produktów, dzięki którym można wspomagać się w chorobach jak i profilaktycznie.