Cukrzyca – niestety, w dzisiejszych czasach, coraz większą ilość ludzi musi się z nią zmagać Choć nie jest to choroba śmiertelna, to źle prowadzona, lub zaniedbana może prowadzić do niebezpiecznych powikłań zagrażających zdrowiu, a nawet życiu. Do najczęstszych powikłań cukrzycowych odnotowuje się między innymi: problemy z sercem, ciśnieniem tętniczym, układem krążenia, chorobami nerek, i dolegliwościami kończyn dolnych (tak zwana stopa cukrzycowa, jeśli jest zaniedbana może dojść do jej amputacji). Cukrzyca może także doprowadzić do udaru mózgu.
W przypadku tej choroby najbardziej zagrożeni są pacjenci z problemami z nadwagą. Z cukrzycą można jednak walczyć, co więcej wiele z tych walk można wygrać. Grunt, to oczywiście profilaktyka lekarska, ale i odpowiednia dieta, która w przypadku każdej odmiany tej choroby okazuje się wręcz kluczowa.
Co powinni jeść cukrzycy?
Jak wyżej zostało wspomniane w grupie największego zagrożenia są pacjenci z otyłością. Sama cukrzyca też może prowadzić do problemów z nadwagą. Zanim powiemy o produktach wskazanych dla cukrzyków, warto nadmienić, że w przypadku tej choroby ważna jest stała pora posiłków, oraz ich regularność. Chorzy na cukrzyce powinni jeść przynajmniej 5 posiłków dziennie.
Istotne w diecie cukrzycowej jest nie przekroczenie odpowiedniej ilości kalorii w danym posiłku. Czyli na przykład poziom węglowodanów powinien wahać się między 140, a 400 gramów na dobę, z kolei tłuszcze nie powinny przekraczać 30 procent. Jeśli chodzi o cukier, to chory powinien unikać cukrów prostych, dlatego na przykład herbatę należy słodzić wyłącznie słodzikiem. Śniadanie – najlepiej jeśli składa się z pieczywa żytniego, warzyw (pomidor, ogórek, rzodkiewka), sera (najlepiej homogenizowanego), czy naturalnego jogurtu. Do wyboru herbata – tu najlepiej zielona, jeśli z kolei nie wyobrażamy sobie śniadania bez kawy, to najlepiej zdecydować się na zbożową.
Obiad dla cukrzyka
Oczywiście propozycji jest wiele. Bo w przypadku diety cukrzycowej ważne jest zarówno co jemy, jak i jak to przyrządzimy. Dlatego jeśli chodzi o mięso, wręcz zabronione jest smażenie na maśle, które należy zastąpić olejem. Jeśli chodzi o sam gatunek mięsa, to wskazane jest mięso drobiowe. Chorzy na cukrzyce powinni jeść także ryby i dietetyczne sałatki bez żadnych dodatków (sosów, lub przypraw).
A co z deserem?
Kto powiedział, że chorzy na cukrzyce nie mogą jeść cukrów? Owszem, mogą, muszą je jednak znacznie ograniczać, a najlepiej jak zastąpią go różnymi substytutami. To jeśli chodzi o ciasta. Latem natomiast słodką przekąskę warto zastąpić deserem owocowym, ale zamiast słodkiej śmietany dodaj np. niskokaloryczny jogurt. Jak widać deser dla cukrzyków może być bardzo urozmaicony.
Dieta cukrzycowa w ciąży – przepisy
Niestety coraz częściej słyszy się o cukrzycy w czasie ciąży. W wielu przypadkach ustępuje ona po narodzinach dziecka, są jednak pacjentki, które pozostają z nią do końca życia. Zatem co jeść w takiej sytuacji, by zachować odpowiednią dietę, a jednocześnie dostarczyć maluchowi odpowiednich wartości odżywczych? Przede wszystkim w grę wchodzi chudy drób, warzywa, jajka, tłuste, morskie ryby. Całkowicie należy wykluczyć między innymi: białe pieczywo, słodycze, czy słodkie napoje.