Brokuły to popularne warzywa, które cechują się bardzo dużą właściwości zdrowotnych, co powoduje, że warto sięgnąć po nie w codziennym menu. Mają wręcz niesamowite właściwości, ponieważ chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, oraz anemią. Dodatkowo pozytywnie wpływają na wzrok i są pełne witamin oraz minerałów. Dlaczego warto jeść regularnie brokuły?
Zielony kalafior
Brokuły często nazywane są jako zielony kalafior i wyróżniają się na tle innych warzyw wyjątkowymi właściwościami, a także wartościami odżywczymi. Uważane są za jedne z najbardziej zdrowych warzyw na świecie. W smaku są nieco bardziej delikatne, aniżeli kalafior i znakomicie pasują zarówno do obiadu, jak i świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek.
Brokuły i ich właściwości antynowotworowe
Brokuły cechują się wielką ilością różnorodnych właściwości zdrowotnych, jednakże najważniejsze są ich właściwości antyrakowe. Dzieje się tak dlatego, że posiadają znaczną ilość sulforafanu czyli bardzo silnego przeciwutleniacza. To właśnie on blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA a także likwiduje komórki rakowe, które już powstały.
Sulforafan to związek który może doskonale chronić przed:
- rakiem prostaty,
- rakiem piersi,
- rakiem płuc
- rakiem jelita grubego
Warunkiem zachowania przez brokuł właściwości antynowotworowych jest przygotowanie warzywa na parze, nie dłużej aniżeli 3 – 4 minuty. Dzięki takiemu przygotowaniu z warzywa nie znikną żadne witaminy i minerały, które to są wszak bardzo cenne w codziennej diecie, dla całego naszego organizmu. Naukowcy przekonują, że brokuły zawierają również mirozynazę, która również bardzo korzystnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy. Oczywiście inne warzywa również mają właściwości antyrakowe.
Brokuły i walka z autyzmem
Jak dowodzą najnowsze badania brokuły łagodzą również objawy autyzmu. Dzieje się tak dzięki temu, że brokuły zawierają w swoim składzie znaczne ilości sulforafanu. To właśnie on chroni przed stanem zapalnym jaki jest wywołany przez stres oksydacyjny. Substancja ta poprawia funkcjonowanie osób chorych, a zwłaszcza dzieci. Stają się oni spokojniejsi, bardziej komunikatywni i ograniczone zostają w pewnym stopniu ich nietypowe dla osób zdrowych zachowania. Niestety efekty są czasowe i należy jest powtarzać.
Brokuły chronią przed powstawaniem wrzodów
Brokuły znakomicie sprawdzają się, kiedy chcemy zapobiegać powstawaniu wrzodów. Chronią przede wszystkim przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Zawarty jest w nich bowiem składnik, znany jako sulforafan, który niszczy Helicobacter pylori czyli bakterie, jakie mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów. Co więcej bakterie te wywołują także inne zaburzenia, na przykład zapalenia błony śluzowej żołądka, zapalenia przełyku, a w skrajnych przypadkach raka żołądka. Szczepy bakterii są powszechnie odporne na antybiotyki, dlatego brokuły polecana są jeżeli chcemy z nimi adekwatnie walczyć. Warto wiedzieć, że brokuły polecane są również na nadciśnienie tętnicze, ponieważ dostarczają wiele potasu do naczyń krwionośnych.